Zmiany w podejściu do sprzedaży i prowadzeniu biznesu w sektorze przetwórstwa spożywczego i IT

Jak wygląda nowoczesna sprzedaż i handel? W dniu 19 października Centrum Inicjatyw Gospodarczych zorganizowało biznesowy brunch poświęcony strategiom sprzedażowym i najnowszym trendom w handlu.

Biznesowy sukces to większa sprzedaż – tak prowadzenie działalności gospodarczej rozumie wielu przedsiębiorców. Pojawia się jednak pytanie, w jaki sposób zarządzać przedsiębiorstwem, by ten sukces osiągnąć? Jaką rolę w procesie sprzedaży odgrywa sprzedający, jaką klient, a jaką partnerzy biznesowi na przykład podmioty z otoczenia biznesu?

W ramach projektu “Pomorze Zachodnie – gdzie biznes łączy się z nauką” odbyło się spotkanie “Zmiany w podejściu do sprzedaży i prowadzeniu biznesu w sektorze przetwórstwa spożywczego i IT”, w którym to wzięli udział reprezentanci 𝘇𝗮𝗰𝗵𝗼𝗱𝗻𝗶𝗼𝗽𝗼𝗺𝗼𝗿𝘀𝗸𝗶𝗰𝗵 𝗚𝗿𝘂𝗽 𝗥𝗼𝗯𝗼𝗰𝘇𝘆𝗰𝗵 𝗱𝘀. 𝗜𝗻𝘁𝗲𝗹𝗶𝗴𝗲𝗻𝘁𝗻𝘆𝗰𝗵 𝗦𝗽𝗲𝗰𝗷𝗮𝗹𝗶𝘇𝗮𝗰𝗷𝗶.

Nasz gość – Pan Mauricio Vargas Tapias, który od lat zajmuje się zarządzaniem sprzedażą B2B i B2C – zaprezentował uczestnikom ekspercki wykład poświęcony projektowaniu sukcesu biznesowego. Przedstawiciele 𝗚𝗿𝘂𝗽 𝗥𝗼𝗯𝗼𝗰𝘇𝘆𝗰𝗵 𝗱𝘀. 𝗜𝗻𝘁𝗲𝗹𝗶𝗴𝗲𝗻𝘁𝗻𝘆𝗰𝗵 𝗦𝗽𝗲𝗰𝗷𝗮𝗹𝗶𝘇𝗮𝗰𝗷𝗶 mieli możliwość podyskutowania o nowoczesnym zarządzaniu wynikiem sprzedaży oraz o tym, jak współpraca w ramach różnorakich grup może wpłynąć na poprawę tychże wyników.

Podczas brunchu rozmawiano także o wykorzystaniu nowoczesnych technologii jako wsparcia procesu sprzedaży m.in. o narzędziach CRM czy o oprogramowaniu do automatyzacji procesów sprzedażowych, które pomagają w skutecznym zarządzaniu klientami, generowaniu leadów i monitorowaniu wskaźników sprzedaży.

Spotkanie finansowane w ramach projektu pn. „Pomorze Zachodnie – gdzie biznes łączy się z nauką” realizowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego (Centrum Inicjatyw Gospodarczych) ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego 2014-2020.